Boekhouding uitbesteden of zelf doen?

Boekhouding uitbesteden of zelf doen?

We kunnen het misschien wel het minst leuke onderdeel van het werk van een ondernemer noemen: de administratie. Toch is het belang van een goede administratie groot! Je hebt als ondernemer daarbij natuurlijk de keuze om het zelf te doen of het werk uit te besteden aan een administratiekantoor.

Belang administratie

De administratie van je onderneming vormt het financiële hart ervan. Hierop is je belastingaangifte gebaseerd. Het hebben van een goede administratie is dan ook een belangrijke eis van de belastingdienst. Om je aangifte op tijd en volledig te kunnen doen, moet je boekhouding immers ook volledig, controleerbaar en voldoende lang bewaard worden. Maar ook kan een goede boekhouding je geld opleveren! Dit door slim om te gaan met fiscale mogelijkheden en doordachte keuzes te maken.

Ook geeft een goede administratie je inzicht in hoe je bedrijf ervoor staat. Je hebt goed zicht op de inkomsten, uitgaven en resultaat. Inzicht helpt je bij het nemen van beslissingen en zorgt dat je – mocht het een moment iets minder gaan – op tijd kunt ingrijpen.

Zelf aan de slag? Of uitbesteden?

Het is goed mogelijk als ondernemer om je eigen boekhouding te doen. Wel moet daarbij gezegd worden dat het daarbij vooral ligt aan hoe groot je bedrijf en de boekhouding is. Een enkele factuur per maand is natuurlijk een heel ander verhaal dan een hele serie facturen aan klanten en van leveranciers om je bij veel verschillende partijen inkoopt. Los nog van alle regels en fiscale mogelijkheden.

Het voeren van je administratie kost ook gewoon tijd. Bij de meest simpele – kleine – administratie ben je zo al enkele uren per maand bezig. En dit loopt al snel op naarmate je administratie groter of complexer wordt. Dat is nou net niet waarom je als ondernemer bent gaan ondernemen. Als ondernemer wil je je tijd benutten aan je klanten, het product dat je maakt of de dienst die je levert.

Zorgeloos ondernemen

Als je er als ondernemer voor kiest om je boekhouding uit te besteden, wil je hier eigenlijk vooral geen zorgen meer over hebben. Geen zorgen over de kwaliteit van je boekhouding, geen zorgen over de tijdigheid dat bijvoorbeeld je aangifte bij de belasting wordt gedaan en geen zorgen over de kosten die je kwijt bent voor het uitbesteden van je administratie.

Bij Administratiekantoor de Vos – van Hoek hanteren we om die reden drie verschillende all-in pakketten met een vast tarief per maand. Daardoor geen zorgen over wat het uitbesteden van je administratie je zult kosten. De pakketten verschillen in grootte van de administratie en in de mate van rapportages die er worden gemaakt over je administratie. Maatwerk is natuurlijk ook altijd bespreekbaar.